Yoklama Kaçağı Olma Hakkında Tüm Merak Edilenler
Değerli Ziyaretçimiz;
Bu yazımızda sizlere Yoklama Kaçağı hususunda merak edilen her ÅŸeyi detaylı olarak açıklamayacağım. Yoklama Kaçağı 7179 Sayılı Askeralma Kanununda ve Askeralma YönetmeliÄŸinde “tabi olduÄŸu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayan kiÅŸi” olarak tanımlanmaktadır. Yükümlülerin saÄŸlık muayenelerinin yapılarak askerliÄŸe elveriÅŸli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin tespitini tabi oldukları yoklama yılı içerisinde yaptırmak zorundadır. Siz eÄŸer askerlik çağına geldiniz fakat muayene ve yoklama iÅŸlemlerini yaptırmadıysanız bu durumda yoklama kaçağı oluyorsunuz. Örnekle durumu anlatalım. Diyelim ki siz 2001 doÄŸumlusunuz. Bu durumda sizin 2021 yılı aralık ayından önce yoklama ve muayene iÅŸlemlerini yaptırmanız, tecil hakkınız varsa kullanmanız, tecil hakkınız yoksa askere sevk iÅŸlemlerini yaptırmanız gerekmektedir. EÄŸer siz askerlik çağınız gelmesine raÄŸmen askerlikle ilgili hiç bir iÅŸlem yaptırmazsanız yani yoklama ve muayene iÅŸlemlerini tamamlamazsanız bu durumda yoklama kaçağı olursunuz. Yoklama kaçağı olmanın da adli ve idari yaptırımları vardır. Yazımızın devamında anlatacağız.
Kolluk Kuvvetlerince Yakalanan Yoklama Kaçağına Hangi İşlemler Yapılıyor?
Mevzuatta Bakayaların yakalanmalarına, askerlik şubelerine götürülmelerine ilişkin şu hükümlere yer verilmiştir.
- Yoklama kaçağı ve bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Askeralma Genel Müdürlüğünce İçişleri Bakanlığına bildirilir.
- Kolluk kuvvetlerince yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilir. Mesai saatleri dışında veya askerlik şubesinin bulunmadığı yerlerde yakalananlar ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılır.
- Kolluk kuvvetleri tarafından hazırlanan tutanakların bir nüshası yükümlüye verilir, diğer nüshası ise en geç üç işgünü içerisinde en yakın askerlik şubesine teslim edilir.
- Yoklama kaçağı ve bakaya olarak arananlardan yurt dışında yaşadığı tespit edilenlere ilgili Türk Konsoloslukları aracılığıyla işlemlerini tamamlatması tebliğ edilir ve tebellüğ belgeleri askerlik şubesine iade edilir.
GBT’de Yakalanan Direk Askeri BirliÄŸine mi Teslim Edilir?
Yukarıda yer alan hükümlere yakından baktığımız zaman ÅŸunları görüyoruz. Yoklama kaçağı olan kiÅŸilerin bilgileri Milli Savunma Bakanlığınca İçiÅŸleri Bakanlığına bildiriliyor. Yani siz bakaya kalınca bilgileriniz kolluk kuvvetlerine (Jandarma ve Polis) iletiliyor. GBT (Genel Bilgi Toplama) yapan kolluk kuvvetlerine denk gelen yoklama kaçakları ile ilgili olarak 2 farklı durum oluÅŸuyor. EÄŸer mesai saatleri içerisinde GBT’ye takıldıysanız bu durumda sizi askerlik ÅŸubesine götürüp orada iÅŸlem yaptırıyorlar. EÄŸer mesai saatleri dışında GBT’ye takıldıysanız bu durumda size askerlik ÅŸubesine gidip gerekli iÅŸlemleri yaptırmanız gerektiÄŸine dair bir tutanak imzalatıyorlar ve sizi derhal serbest bırakıyorlar.
Yoklama Kaçaklarının Adli ve İdari Cezalandırma İşlemleriÂ
Yoklama kaçaklarının ne tür cezalar alacağı 7179 Sayılı Askeralma Kanununda ve Askeralma Yönetmeliğinin 101. maddesinde açıklanmaktadır. Mevzuatta yer alan önemli hükümler şunlardır.
MADDE 101 – (1) Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır.
(2) Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerlemesinde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrasındaki idari para cezasının bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınarak uygulanır. İdari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
(3) Yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıkları anlaşılanlar, askerlikten muafiyet hakkı olanlar ile Kanunda belirtilen nedenlerle erteleme hakkı olduğu halde süresi içerisinde işlem yaptırmayanlara erteleme sürelerine denk gelen günler için idari para cezası uygulanmaz. Uygulandıktan sonra bu madde kapsamında olduğu anlaşılanlar iptal edilir.
(5) Barışta, Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra bu eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş hâlinde işleyenler hakkında nüfusa kayıtlı olduğu yer askerlik şubesince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı oldukları yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.
Yoklama Kaçağı Olmanın Cezası Ne Kadardır?
Yukarıda yer alan hükümleri incelersek cezalandırma ile ilgili olarak ÅŸunları görüyoruz. Yoklama Kaçağı olanlara gün başına idari para cezası verilmektedir. Bu para cezası da kendiliÄŸinden askerlik ÅŸubesine gidip “ben yoklama kaçağıyım. Bana iÅŸlem yapın” diyenler için daha düşük iken kolluk kuvvetleri tarafından yakalanıp askerlik ÅŸubesine götürülenler için daha yüksektir. Mevcutta gün başı kendiliÄŸinden gelenler için 5 TL, Kolluk kuvvetlerince yakalanıp getirilenler için 10 TL dir. Fakat bu fiyatlar her yıl Kabahatler Kanunu hükümlerine göre güncellenmektedir.
Yoklama Kaçaklarına Hapis Cezası Verilir mi?
Askeralma YönetmeliÄŸi’nin 5. maddesinde ÅŸu ifadeler yer almaktadır. “Barışta, Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca verilen idarî para cezası kesinleÅŸtikten sonra bu eylemlerden herhangi birini iÅŸleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaÅŸ hâlinde iÅŸleyenler hakkında nüfusa kayıtlı olduÄŸu yer askerlik ÅŸubesince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı oldukları yer Cumhuriyet baÅŸsavcılığına gönderilir.” Bu ifadeden anladığımız üzere eÄŸer kiÅŸi seferberlik ve savaÅŸ hallerinde yoklama kaçağı olunursa bu kiÅŸilerle ilgili suç dosyası hazırlanıp Cumhuriyet BaÅŸsavcılıklarına gönderiliyor ve yoklama kaçağı kiÅŸi için adli süreç baÅŸlıyor. Bakaya kaldınız ve size ilgi idarece idari para cezası da kesinleÅŸti ve bu idari para cezası kesinleÅŸtikten sonra siz yine yoklama kaçağı oldunuz diyelim. Bu durumda da sizin hakkınızda dosya hazırlanıyor ve Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na bildiriliyor ve bakaya kiÅŸi için adli süreç baÅŸlıyor.
Kesinleşen İdari Para Cezası Nereye Ödenir
Eğer yoklama kaçağı ya da bakaya durumundaysanız ve hakkınızda kesinleşen bir idari para cezası var ise bu parayı ödemek zorundasınız. Bu cezadan artık kurtulma şansınız yok. Nasıl ki trafik cezası yediğiniz zaman bu parayı mecburen ödüyorsanız bu parayı da ödemek zorundasınız. Askerlik cezaları vergi dairelerinden ödenmektedir. Vergi dairelerinde cezalarınızı taksitlendirip ödeme şansınız vardır.
Yoklama Kaçağı ve Bakaya Cezaları Ödenmezse Ne Olur?
Kesinleşen cezalarını (itiraz edilmemesi, ortadan kaldırılmaması sonucunda) süresi içerisinde ödenmeyen idari para cezaları Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu’na göre tahsil edilmektedir. Bu usulde para cezası borcu vergi dairesine intikal etmekte, kişi ömür boyu takip edilmekte, alacağın tahsili için maaş haczi, taşınır, taşınmaz haczi, banka ve sair kurumlardaki alacakların, mevduatların haczi gibi her türlü yöntem, bir icra dosyası bulunmadan yürütülebilmektedir.
Yoklama Kaçakları Üniversiteye Kayıt Yaptırabilirler Mi?
Üniversiteler kayıt sırasında kiÅŸinin askerlikle bir iliÅŸiÄŸinin olmadığına dair belge isterler. Bakaya yada Yoklama Kaçağı olan kiÅŸinin de askerlikle iliÅŸiÄŸi vardır. Bu nedenle de kiÅŸi okullara kayıt yaptıramaz. Okulu kazansanız dahi bakaya yada yoklama kaçağı olduÄŸunuz için okula kaydınız yapılmaz. Mevzuatta ÅŸu ifade yer almaktadır. “Okula kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanların askerlikleri ertelenmez.”
Yoklama Kaçakları Bedelli Askerlik Yapabilir mi?
Yoklama kaçağı durumunda olanlar kesinlikle hiç bir koşul ve şart altında bedelli askerlik yapamazlar. Yoklama kaçağı olduysanız bedelli askerliği unutabilirsiniz.