General ve Subay Rütbeleri

Bu yazımızda sizlere subay rütbelerini tanıtmaya çalışacağız. Aşağıdaki resimlerde görüldüğü üzere subay rütbeleri arasında bir hiyerarşi bulunmaktadır.

GENERAL RÜTBE İŞARETLERİ

Orgeneral: Orgeneral rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Subay rütbelerinden en büyüğü orgeneral rütbesidir. Orgenerallerin asıl görevi ordu komutanlığı yapmaktır. Generaller içerisinde en yüksek rütbeye sahip kişi orgeneral rütbesidir.

Korgeneral: Korgeneral rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Kara ve hava kuvvetlerinde, görevi kolordu komutanlığı olan, tümgeneral ile orgeneral arasındaki rütbedir.

Korgeneral

Tümgeneral: Tümgeneral rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir.  Kara ve hava kuvvetlerinde rütbesi tuğgeneralle korgeneral arasında olan generale verilen isimdir.

Tümgeneral

Tuğgeneral: Tuğgeneral rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir.  Kara ve hava kuvvetlerindeki en düşük rütbeli general tuğgeneral rütbesidir.

Tuğgeneral

SUBAY RÜTBELERİNİN İŞARETLERİ

Albay: Albay rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi alay komutanlığı olan ve Yarbayla Tuğgeneral arasındaki askeri rütbedir. Albay kısaca alay komutanına verilen isimdir.

Yarbay: Yarbay rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Birçok ülkenin Kara ve Hava Kuvvetleri’nde tabur komutanı olarak görev yaparlar. Bir tabur komutanı görürseniz biliniz ki o kişi yarbaydır.

Yarbay

Binbaşı : Binbaşı rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Binbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük veya tabur komutanlığı olan ve Yüzbaşıyla Yarbay arasındaki askeri rütbedir. Binbaşılar bölük komutanı da tabur komutanı da olabilirler. İhtiyaca göre bölük yada tabur komutanı olarak görevlendirilirler.

Binbaşı

Yüzbaşı: Yüzbaşı rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük komutanlığı olan ve Üsteğmenle Binbaşı arasındaki askeri rütbedir. Bölük komutanları genellikle yüzbaşılardan oluşturulur. Bazen daha alt yada daha üst kademelere de bölük komutanlığı görevi ihtiyaca göre verilebilmektedir.

Yüzbaşı

Üsteğmen: Üsteğmen rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Teğmenle Yüzbaşı arasındaki askeri rütbedir.

Üsteğmen

Teğmen: Teğmen rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Genellikle takım komutanı olarak görevlendirilir.

Asteğmen: Asteğmen rütbesinin işareti aşağıdaki gibidir. Bu rütbe yedek subay olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle takım komutanı olarak görevlendirilir. Bölük komutanının verdiği görevleri icra eder.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu