Enfeksiyon Hastalıkları, Hepatit B-C Askerlik Muafiyeti

Askerlikle ilgili iş ve işlemlerin nasıl ve ne şekilde yürütüleceğine dair kanun 7179 Sayılı Askeralma Kanunu’dur. Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olan askeri ve sivil personel, öğrenciler ve bunların adayları ile askerlik göreviyle yükümlü vatandaşların Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevlere uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek ve barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenlemek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu yönetmelik kimler sağlık bakımından Türk Silahlı Kuvvetlerine katılabilir, kimler askerlik yapabilir, kimler askerlikten muaf olur hususlarını düzenler. Sağlık durumunuz sebebiyle askerlik yapıp yapamayacağınız yada Türk Silahlı Kuvvetlerinde personel olarak görev alıp alamayacağınız tamamen bu yönetmelikte geçen ifadelere göre belirlenmekte ve düzenlenmektedir. Sağlıkla ilgili muayenelerin tamamı Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerine göre düzenlenmektedir. İşin mevzuat kısmına değinmişken şu hususu açıklamak faydanıza olacaktır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde kişilerin sağlık durumları A, B, C ve D olmak üzere dört madde halinde düzenlenmiştir. Sağlık muayenesi olan bir askere adayının muayene sonucuna bu dört harf kodundan biri ilgi doktor yada sağlık heyeti tarafından yazılır. Bu harf kodları sizin askerlik yapıp yapamayacağınızı belirleyen kodlardır. Yönetmeliğe de bakarsanız hangi hastalıkların hangi koda denk geldiği açıkça görülür. Gelin bu kodlara yakında bakalım.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği A Harf Kodu Ne Demek?

1) Askerliğe elverişli olanların muayene sonuç raporuna sağlık muayenesi sonrasında A harf kodu iliştirilir. A harf kodu sağlık yetenekleri bakımından hiçbir hastalık ve arızası bulunmayanlar ile hasta olmasına rağmen askerlik yapmasında sakınca olmayanlara verilen harf kodudur. Örnek vermek gerekirse diyelim ki siz muayene olmaya gittiniz ve tam sağlıklısınız yada grip hastalığınız var muayene esnasında. O zaman size A harf kodu veriliyor yani bu sizin askere elverişli olduğunuz, askerlik yapabileceğiniz, sağlık durumu bakımından Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olabileceğiniz anlamına geliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği B ve D Harf Kodu Ne Demek?

Askerliğe elverişli olmayanların muayene sonuç raporuna sağlık muayenesi sonrasında B veya D harf kodu iliştirilir. B ve D hastalık kodu iliştirilen kişiler askerlikten muaftır ve bu kişiler Türk Silahlı Kuvvetleri personeli de olamazlar. Yönetmelikteki hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin (B) ve (D) dilimlerine girenlerin askerlikle ilişiği kesilir ve bir daha isteseler de askere alınamazlar. Askerlikten muaf olurlar.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği C Harf Kodu Ne Demek?

Hastalık ve arızalarının tedavi ve iyileşme hallerinde olması nedeniyle geçici olarak askerliğe elverişli olmayan
yoklamaya tabi yükümlüler hakkında “Ertesi Yıla Bırakma”, sevke tabi olanlar hakkında “Sevk Geciktirme” kararı verilir. Bu durumda olanların muayene sonuç raporuna da sağlık muayenesi sonrasında C harf kodu iliştirilir. C Harf kodu askere geçici olarak uygun değil anlamına gelir. Mesela kişinin kilosu sınır değerlerden biraz fazladır fakat seneye verebilir. Bu durumda bu kişiye muayene sonrasında C harf kodu verilir. Yada askere alınmadan önce diyelim ki kolunuz kırıldı. Bu durumda askere uygunsunuz ama geçici olarak askere uygun değilsiniz. Size muayene sonrasında C harf kodu verilir ve iyileştikten sonra askere alınırsınız.

Enfeksiyon Hastalıkları Askerlik Muafiyeti – Hepatit B-C Hakkında

Tüm bu detaylardan sonra gelin hep birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin enfeksiyon hastalıkları konusunda ne dediğine yakından bir bakalım. Yukarıda açıklanan maddeleri de dikkate alarak aşağıdaki harf kodundan durumunuza uygun olanı bulursanız askerlik yapıp yapamayacağınız, askerlikten muaf olup olamayacağınız netleşecektir. Mevzuat enfeksiyon hastalıkları konusunda, hepatit hastalıkları konusunda aşağıdaki hükmü sunuyor. Kanun maddesini lütfen detaylıca okuyun ve sizin hastalığınızın hangi harf koduna uygun olduğuna bakın. Harf koduna göre askerlikten muaf olup olmadığınız ortaya çıkacaktır. Yönetmelikteki kanun maddesi şu şekilde. Aynen aktarıyorum aşağıya;

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği MADDE 52:
A Maddesine Giren Durumlar Aşağıda Listelenmiştir

1. Komplikasyon yapmadan tamamen iyileşmiş bakteri, virüs, fungus, protozoon ve diğer parazitlerin neden
olduğu menenjit, meningo-ensefalit ve ensefalitler.
2. Hepatit B (inaktif HBsAg taşıyıcısı ile), hepatit C (Anti-HCV (+), HCV-RNA (-)) ve serolojik olarak gösterilmiş
kronikleşme özelliğindeki diğer hepatotrop virüslerin neden olduğu biyokimyasal bozukluk yapmamış hepatitler.

B Maddesine Giren Durumlar Aşağıda Listelenmiştir

1. Komplikasyonla seyretmiş, sekel bırakarak iyileşmiş bakteriyel, viral, paraziter ve mikotik enfeksiyonlar;
tedaviden sonra laboratuvar ve klinik olarak iyileşmiş, hiçbir sekel kalmadığı teyid edilen tüberküloz menenjit.
2. Hepatit B ve hepatit C virüsleri ile kronikleşme özelliğindeki diğer primer ve sekonder hepatotrop virüslerin neden olduğu serolojik olarak kanıtlanmış, biyokimyasal bozukluk yapmış (Hepatit C hastalarında ve histopatolojik olarak kronik hepatit B tanısı konmuş olanlardan biyopsi raporu ile başvuranlarda biyokimyasal bozukluk şartı aranmaz), histopatolojik olarak aktivitesi ileri derecede olmayan kronik hepatitler.
3. Altı aydan uzun sürdüğü kanıtlanmış; HBsAg (+), Anti-HBc Total (+), HBV DNA PCR (+), ALT’nin yüksek
olduğu, yapılan karaciğer iğne biyopsisinde kronik hepatit saptanmayan hepatit B virüs enfeksiyonu.

C Maddesine Giren Durumlar Aşağıda Listelenmiştir

Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalık ve arızaların tedavi ve nekahet halleri ile bu maddenin
hiçbir fıkrasında yer almayan diğer enfeksiyon hastalıklarının tedavi ve nekahet halleri.

D Maddesine Giren Durumlar Aşağıda Listelenmiştir

1. Sekel bırakarak iyileşmiş menenjit, meningo-ensefalit, ensefalit ve tüberküloz menenjit.
2. Hepatit B, hepatit C ve kronikleşme özelliğindeki diğer hepatotrop virüslerin neden olduğu, serolojik olarak
kanıtlanmış, yeterli süreyle tedavi sonrası histopatolojik olarak ileri derecede aktivite ve/veya ileri derece fibrozis görülen
kronik hepatitler (Erbaş ve erler için tedavi şartı aranmaz).
3. Doğrulama testleri ile kanıtlanmış HIV enfeksiyonları.
4. Kalıcı organ fonksiyon bozukluğuna yol açan sistemik enfeksiyonlar.

Sağlık durumunuz yukarıdaki hangi harf koduna uygun ise ona göre askerlikle ilgili işlemler yürütülecektir. Yönetmelik enfeksiyon hastalıkları konusunda yukarıdaki gibi hüküm vermektedir. Konuyla ilgili soru, görüş ve önerilerinizi bu yazının yorum bölümünden sitemize iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
6 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Burhan aslan

Boy 1. 74 kilo 105 alırlarmı

Elyesa

Boyum 150 ve üstü kilom 43 beni askere alırlar mı?

Cabir Erguder

Merhaba. Bana üç sene kadar önce B18.1 kronik viral hepatit b delta ajansız tanısı konuldu. Bu hafta tekrar doktora genel kontrollerim için gittim. Hastalığımın güncel durumunu öğreneceğim. Bu hastalik yüzünden askerlikten muaf olur muyum? Önce askerlik şubesine mi gitmeliyim yoksa hastanelerden rapor mu almalıyım nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Emre keser

Merhablar aynı durum bendede mevcut sizin durumunuz ne oldu

Eyüp Cihan

Merhaba, boyum 1.83 kilom 120 heyet 1 yıl erteleme verdi. Suanki yönetmeliğe gore erteleme süresi ne kadar? Hiç bir yerde net bilgi yok.

Eyüp Cihan

Merhaba, boyum 1.83 kilom 120 heyet 1 yıl erteleme verdi. Suanki yönetmeliğe gore erteleme süresi ne kadar? Hiç bir yerde net bilgi yok. Şimdiden teşekkür ederim.

Başa dön tuşu