Askerlikten Muaf Olma Şartları

Kimlerin askerlik yapacağı kimlerin askerlik hizmetinden muaf olacağı 7179 Sayılı Askeralma Kanununun 42. maddesinde detaylı olarak ele alınmıştır. Bu yazımızda sizlere askerlik hizmetinden kimler hangi şartlar ile muaf olabilir onu anlatacağız. Öncelikle kanun hükümlerine bakalım.

Yükümlüler, Kamu Görevlileri ve Sivillerden Hayatını Kaybedenlerin Yakınlarının Muafiyet Hakları

MADDE 42- (1) Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölen, hakkında gaiplik kararı verilen, maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanlar ile terhis edildikten sonra askerlik hizmetinin sebep ve tesiri ile hayatını kaybettiği mahkeme kararı ile sabit olanların;

a) Baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerinden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis edilir.

b) Baba ve annenin müştereken anlaşamadıkları veya her ikisinin de ölmüş olması durumunda; öncelikle silahaltında olan kardeşi var ise istekli olması hâlinde terhis edilir, silahaltında kardeşi yok ise veya silahaltındaki kardeşi terhis olmak istemez ise askerlik hizmet sırası gelen ilk kardeş istekli olmadıkça silahaltına alınmaz.

(2) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerden;
a) Askerlik hizmetini yerine getirmekte olan yükümlüler ile 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamına giren sivillerin kendilerinden olma çocukları ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamı,

b) 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı hâlde mukavemet ederken şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin tamamı,

c) Güvenlik korucuları dâhil kamu görevlilerinin kendilerinden olma çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz ve silahaltındakiler istekleri hâlinde terhis edilir. Kardeşlerden hangisinin askerlik hizmetinden muaf tutulacağı birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde düzenlenen usule göre belirlenir. Kardeşlerden muafiyet kapsamına girmeyenler ile muafiyet kapsamına girmekle birlikte bu muafiyetten yararlanmak istemeyenlerin askerlik hizmetini yerine getireceği yerler Bakanlıkça belirlenir.

(3) Bu madde hükümleri seferberlik ve savaş hâlinde uygulanmaz.

Kanun Metninin Detaylı Yorumlanması

Kanun “Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölen, hakkında gaiplik kararı verilen, maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanlar ile terhis edildikten sonra askerlik hizmetinin sebep ve tesiri ile hayatını kaybettiği mahkeme kararı ile sabit olanların” kardeşlerinden biri isterse askerlikten muaf olur diyor. Yani eğer kardeşiniz şehit oldu, askerde kayboldu yada maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek derecede malul oldu diyelim bu durumda kardeşlerden 1 tanesi dilerse askerlik yapmayabiliyor. Bu kanun maddesinde dikkat ederseniz terörle mücadele ifadesi yok. Yani askerdeyken ne şekilde ölürse ölsün yada ne şekilde malul kalırsa kalsın kardeşler bu haktan faydalanabiliyor.

Terörle mücadele kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin kendinden olma çocukları ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamı askerlikten muaftır.

15 Temmuz Şehitlerinin kendinden olma çocuklarının tamamı ve aynı anne babadan olan kardeşlerinin tamamı askerlikten muaftır.

Terörle mücadele kanunu kapsamında hayatını kaybeden güvenlik korucuları dahil kamu görevlilerinin kendinden olan çocuklarının tamamı ve aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin biri askerlikten muaftır.

Sağlık sebebiyle askerlikten muaf olmak mümkündür. O konuyu başka makalemizde detaylı olarak inceledik. Yazıyı sitemizde bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu