Askere Sınav İzni Verilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti anayasasının Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi başlığı içerisinde yer alan 42. Madde’de;
“Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.”
ifadesi yer almaktadır. Yani ülkemizde bireylerin eğitim ve öğrenim hakkı hiç bir suretle engellenemez. Askerde dahi olsanız kimse sizin sınavlara girmenize mani olamaz. Bu anayasa maddesi çerçevesinde askerde bulunan kişiler sınavda bir kaç gün önce bölük komutanına sınava giriş belgesini göstermesi kaydıyla her türlü sınava girebilir, bu sınavlar için kendisine izin verilmek zorundadır.
Sınav İçin Kaç Gün İzin Verilir?
Er veya erbaş olarak görevlerini yapan kişiler sınava giriş belgelerini bölüm komutanına bildirmeleri durumunda ales, yds, kpss, açık öğretim ve master sınavları, lys, polis okulu sınavları ve aklınıza gelebilecek her türlü sınava girebilir. Telafisi mümkün olmayan sınavlara girmeniz konusunda bölük komutanınız size izin vermek zorundadır. Sınava girmek isteyen kişiye sınavın hangi ilde yapılacağı dikkate alınarak izin verilir. Örneğin siz Adana’da askerlik yapıyorsunuz fakat Ankara’da sınava girmeniz gerekiyor. Bu durumda size sınava gidiş, sınavdan dönüş ve orada bir süre kalabilmeniz için bir süre verilir. Sınava rahatça girip çıkabileceğiniz kadar süre bölük komutanınız tarafından size tahsis edilir. Sınavın birliğin bulunduğu yerde olması durumunda daha az sınavın uzak bir şehirde olması durumunda daha fazla sınav izni verilir.
Sınav İzni Askerden Sayılır mı?
Eğitim ve öğretim Anayasal bir haktır. Bu sebeple sınava giden kişilere bölük komutanlarınca izin verilmek zorundadır. Verilen bu izin askerlik sürenizden düşer. Yani siz sınava gittiğinizde şafak saymaya ve düşmeye devam eder. Mesela size salı sabah gidecek şekilde sınav için 3 izin verildi ve salı günü şafak sayınız 36 diyelim. Cuma günü şafak 33 olur. Sınav izninde olan kişi askerlik yapıyor kabul edilir.
Mevzuat Ne Diyor?
Birliğe teslim olan er ve erbaşlara Er ve Erbaş Yasal Hakları Kitapçığında şu ifadeler yer almaktadır;
“Erbaş ve erlere, silah altına alındıktan sonra terhis oluncaya kadar sınav belgelerini ibraz etmeleri halinde; açık öğretim fakültesi sınavı, mastır sınavı, ÖSS sınavları, polis okulu, uzman erbaş ve uzman jandarma sınavları, doktora sınavları ve telafisi mümkün olmayacak hak kaybına neden olabilecek diğer sınavlar için sınav süresince, izin vermeye yetkili personel tarafından yasal izninden yeterli izin verilir (KK Devamlı Emirler Muhtırası).”
Sınav tarihinizden en az 1 hafta önce sınav giriş belgenizle birlikte bölük komutanına gidip durumu anlatmanız durumunda size sınav için yeterli gün sayısında izin verilecektir. Sınav harici olarak eğer bilgisayarda yapmanız gereken yasal iş veya işlemler varsa (örneğin sınav başvurusu yapmak yada atama tercihi yapmak gibi) bu durumda da size izin verilir. Bu izinde de askerlik yapıyor kabul edilirsiniz ve bu süre de askerlikten düşer.
değerli arkadaşlar benim sevk tarihim 9-10 temmuz kütahya sınava giriş tarihim 14 temmuz istanbul ben sınav icin izin almak için ne yapabilirim teşekürler
Emrah Bey;
Eğitim anayasal bir haktır. Size olağanüstü bir durum olmaması durumunda izin vermeleri gerekir. Askerlik şubesi ile durumu görüşmenizde fayda var. Gitmeden işlem yapabilirsiniz. Yada 4-5 günlük rapor alırsınız. Rapor sonunda birliğinize teslim olursunuz…Rapor almak da bir seçenek…
Lütfen soruma en kısa zamanda cevap veriniz. Cevabınız büyük önem arz etmekte. Zira kararımı buna göre vereceğim. Şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.
657 Devlet Memuru alım şartlarında “askerlikle ilişkisi bulunmamak” maddesi yer almakta.
Merkezi atamalar Kasım Aralık gibi olacağı için şayet askere gidersem o tarihte silah altında bulunmuş olacağım. Bu madde silah altında bulunmamamız gerektiğini mi ifade ediyor? Yani benim devlete memur olarak atanmama engel midir?
Cahit Bey;
Askerde iken atamanız yapılabilir. Merkezi atamada buna dikkat ediliyor. Atamanız yapılır. Siz atandığınız kuruma askerdeyim geleceğim tarzı bir dilekçe yazarsınız. Kurum da sizi bekler. Beklemek zorunda mevzuat gereği. Binlerce kişi var kpss ye girip sonra askerde atanan. Atamanız yapılırsa kurum sizi kesin olarak bekler…Sorun yaşamazsınız…
Ben astsubaylık sınavı için izin istedim 21 inde sınavlar başlıyor. Tamam dediler ve beni başka bir karakolda bekletiyorlar ne zaman istersen çıkarsın dediler ben de 16 sında çıkarım diye düşünüyorum. Bu mazeret izni oluyor mu? Normal iznimden mi düşecek? Günlerdir soruyorum kimsenin birşey bildiği yok bana bu konu da yardımcı olur musunuz?
Kemal Bey;
Bu normal izinden düşer. Sınav sizinle ilgili bir durum. Yani almanız sizi ilgilendiriyor. Eğer izniniz bitti ise o zamanda izin verirler ama bu defa da geç terhis ederler. Yani izin sizin izinden düşer…Komutan kafa izni vermiyor ise izninizden düşüyor diye hesaplayın…Kullandığınız izin kadar geç terhis olacaksınız.
Çok teşekkür ederim, sağolun.
Acemi birliğinde kpss ye girmek için memlekete gitmeye izin verilir mi
Mesut Bey;
Eğitim öğretim hakkı ANAYASAL bir haktır. Yani acemilikte olsanız dahi size sınav için izin verirler. İzin hakkınızdan düşer ama verilen izin. Normalde acemilikte izin verilmez ama sınav falan için izin verilir.
Hocam peki bu alınan izin askerlikten düşüyor ama kendi kanuni iznimizden mi gidiyor ? Eğer öyleyse sınav yerimi usta birliğimin yakınlarına alıcam.
Seyfettin Bey;
Komutana göre değişiyor. Bazen kafa izni gibi veriliyor bazen de izinden düşülüyor. Ama komutanlar risk almıyor genelde resmi olarak izin veriyorlar. Yani askerlikten düşmüyor. Ama gün içinde yapılacak bir kaç saatlik sınav ise idare edebiliyorlar. Çarşı izni gibi veriyorlar bazen izni. Gidip gezip sınava girip geliyorsunuz. Yani biraz komutana bağlı. Sizin izinden düşme yetkileri var. Ama düşmeyip size kafa izni de verebilirler…Bölük komutanının insafına bağlı biraz…
Merhaba ben komutanıma anlattım bu durumu. Bu hafta sonu benim sinavim giremeyecem giris paramda boşa gitti . Raporun ve yasal iznin bittiyse izin veremem dedi.Yani gidersin ama askerliğini uzatırım dedi. Çünkü iznin bitmiş dedi.
Sayın Oasker;
Askerde izin verilir verilmek zorundadır savaş durumu yoksa…Fakat verilen izin size bir hak kazandırmaz. Yani siz 10 gün sınav izni aldıysanız 10 gün geç terhis olursunuz. Bu normal çünkü herkes kışlada aynı süre kalmak zorunda. Kimse daha az askerlik yapamaz. Bu mevzuatta yazar. Size verilen izin ya izin hakkınızdan düşer ya da mazeret izni gibi verilir ve askerliğiniz uzar izin aldığınız gün kadar…
Emrah Bey;
Askerde tercih yapmanız gerekiyorsa size ya tercih imkanı sağlamak ya da izin vermek zorundalar. Genellikle imkan sağlamak zor oluyor bu nedenle kişiye çarşı izni veriliyor. Acemi birliğinde yada usta birliğinde olmanız fark etmez. Sizin tercih yapmanız gerektiği için her durumda izin vermek zorundalar. Bölük komutanınıza durumu bildirin. Gerekli işlemi tesis edip size çarşı izni verecektir. Hiç bir sorun yaşamadan tercihinizi yaparsınız. Askerde kimse mağdur edilmez bu konularda.
Merhaba,
Benimde bir sorum olacak; cbazı tercihlerim acemi birliğin zamanına denk gelebilir, böyle bir durumda dahi tercih yada sınav için izin verilirmi cevaplarsanız minnetdar olrum efendim
Murat Bey;
Sınav tercihi yapabilmek için size ortam hazırlanmak zorunda. Sizin birlikte eğer gerekli bilgisayar,yazıcı, tarayıcı gibi gerekli cihazlar var ise ve komutan onları kullanıp işinizi halledeceğinizi düşünüyor ise izin vermeyebilir. Kışla içinde yap denilebilir. Fakat normal şartlar altında size tercih için izin verilmesi gerekir. Komutana ve kışla içinde bulunan altyapıya bağlı biraz sizin durumunuz. Siz komutana araştırma yapmam gerek falan derseniz izni verecektir.
Merhaba,
Bilgisayar basinda yapacagimz OSYS Tercihleri icin carsi iznimi veriliyor yoksa askeri birlikte bilgisayardan mi yapabiliyoruz tesekkurler