Subay Olarak Askerde Kalma Şartları
Üniversitelerin en az lisans bölümünden (lisans, yüksek lisans, doktora mezunları… vb) mezun olan kişiler askerliklerini ya kısa dönem er (6 ay er) olarak ya da yedek subay (asteğmen – 12 ay uzun dönem) olarak yaparlar. Lisans mezunları için kısa dönem er yada asteğmen (yedek subay) olma dışında bir seçenek yoktur. Ön lisans ve daha alt eğitim sınıfından mezun olan kişiler ise 12 ay askerlik yapmaktadır ve er veya erbaş olarak bu görevlerini yerine getirirler. Bu temel bilgileri verdikten sonra gelin askerde nasıl subay olarak kalınabilir bir bakalım…
Yedek Subay Olduktan Sonra Askerde Kalabilir miyim?
Öncelikle şunu belirtelim ki subay olarak askerde kalabilmenin şartı en az lisans mezunu olmaktır. Kişi lisans mezunu ise askerliğini yaptıktan sonra subay olarak askerde kalabilir… Kişinin subay olarak askerde kalabilmesi için illa yedek subay olarak askere alınmasına da gerek yoktur. Kişi lisans mezunu ise ilgili prosedürleri takip ederek askerde subay olarak kalabilir. Ya da askerlik bittikten sonra yaş sorunu yok ise başvuru yaparak subay kadrosuna geçebilir…
Kısa Dönem Er Olarak Askerlik Yapan Subay Olarak Askerde Kalabilir mi?
Kısa dönem er (6 ay er) olarak askerlik yapanlar da subay olarak askerde kalabilirler. Kişi eğer aşağıda sayılan subay olma şartlarını sağlıyor ise subay olarak askerde kalabilir ve hayatının geri kalanını subay olarak devam ettirebilir.
Subay Olarak Askerde Kalma Şartları Nelerdir
1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak subay olmanın temel şartlarından biridir.
2) En az dört yıllık lisans mezunu olmak. (Denkliği olan okulların lisans mezuniyeti de kabul ediliyor.)
3) Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle yirmi yedi yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için otuz iki yaşını bitirmemiş olmak. Yaş askeriye için temel kiriterlerden biridir. Yaşınızı mahkeme kararı ile düzeltseniz dahi kabul görmüyor.
4) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak, T.S.K., J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak. Bu maddede sağlıkla ilgili şartlar belirtilmektedir. Boyunuzun, kilonuzun, sağlık durumunuzun subay olmaya engel olmaması gerekmektedir.
5) Adayın kendisi ve evli ise eşi; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmamış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
e. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisi ve evli ise eşi; kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak, affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene
ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile
neticelenmemiş olmak. Yani yüz kızartıcı suçları işlediği mahkeme kararı ile tespit edilen kişiler subay olamazlar.
6) Daha önce çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarından disiplinsizlik, ahlaki nedenlerle çıkarılmamış olmak,
7) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
8) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
9) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle askeri okullar ile Jandarma ve Sahil Güvenlik eğitim kurumlarından ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,
10) Terör örgütleri ile bu örgütlerin yasal veya yasa dışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,
11) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üye olmadığına dair yazılı beyan sunmak,
12) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
Yukarıda sayılan durumlardan biri dahi size uymuyor ise subay olamazsınız. Subay olabilmek için mutlaka yukarıda yer alan şartları taşımanız gerekmektedir.
Subay Olarak Askerde Kalmak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?
Eğer en az lisans mezunuysanız sizin kurumların yayımladığı Sözleşmeli Subay alım ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri vb kurumlar düzenli olarak subay alım ilanları yayınlamaktadır. Subay ihtiyacı olan kurumlar ilan yayınladığında başvuru yapacaksınız. Başvurunuz incelenecek ve sorun görülmez ise yazılı sınava davet edileceksiniz. Yazılı sınav sonrasında sözlü mülakat yapılır ve akabinde de sağlık kontrolünden geçirilirsiniz. Tüm aşamaları başarı ile geçenler 9 aylık sıkı bir askeri eğitime tabi tutulur. Bu eğitim sonrasında başarılı olan kişiler teğmen olarak göreve başlarlar.
Yedek Subay Görevi Yaparken Askerde Kalma Nasıl Olur?
Aslına bakarsanız yedek subay yada kısa dönem er fark etmiyor. Sizin de sınavları takip etmeniz gerekiyor. Yedek subaylığın son aylarında sözleşmeli subay sınavlarını takip edeceksiniz. Eğer uygun bir sınav varsa müracaat edeceksiniz. Başvurunuz incelenecek ve sorun görülmez ise yazılı sınava davet edileceksiniz. Yazılı sınav sonrasında sözlü mülakat yapılır ve akabinde de sağlık kontrolünden geçirilirsiniz. Tüm aşamaları başarı ile geçenler 9 aylık sıkı bir askeri eğitime tabi tutulur. Bu eğitim sonrasında başarılı olan kişiler teğmen olarak göreve başlarlar.
Kadınlar Subay Olabilir Mi?
Lisans mezunu olan kadınlar da yukarıda sayılan subay olma şartlarını sağlıyor ise subay olarak atanabilirler. Kadınlar da erkekler gibi subay olabilirler. Subay olmak için subay olma şartlarını sağlamak yeterlidir. Fakat bu noktada tek fark kadınların askerlik yapmadan doğrudan lisans mezunu olduktan sonra başvuru yapabilmeleridir. Kadın subaylar da Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapabilirler. Şu an binlerce kadın komutanımız subay olarak ordumuz bünyesinde başarıyla görev yapmaktadır.
merhaba ben üniversitede sağlıkla ilgili bir bölüm okumak istiyorum ve okulum bittikten sonra askere gidince teskere bırakmak istiyorum.
1) Askerde teskere bırakmak için herhangi bir sağlık bölümü mezunu olsam yeterlimi yoksa bazı bölümlerden mi alıyorlar bazı bölümlerse bunlar hangileri
2) Yazılı sınavda Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, inkılap tarihi’ nden sorular çıkıyor diye biliyorum doğrumudur yoksa başka konularda varmı
3) Girilen sınav adını öğrenebilirmiyim internetten yayınlanmışsa sorulara bakayım
4) Askerde kaldıktan sonra rütbe yükselmesi oluyormu yoksa aynımı kalıyor
5) Diyelimki askerde kalamadım sonradan dışardan girip askere girme imkanım varmı
6) Rütbem yükselmese maaş artıyormu yoksa sabitmi kalıyor
Mehmet Bey;
Sınavda mevzuat, anayasa, türkçe matematik gibi sorular soruluyor. Sınav soruları paylaşılmıyor. Kurum kendi içinde sınavı yapıyor. Askerde kalanlar yükselebiliyor rütbe olarak. Askerdeyken kalma ile dışardan alım arasında fark yok. Yani sonradan da sınava girip başarılı olabilirsiniz. Rütbeye göre maaş verilir. Rütbe yükseldikçe maaş da artar.
Askerde teskere bırakmak için herhangi bir sağlık bölümü mezunu olsam yeterlimi yoksa bazı bölümlerden mi alıyorlar bazı bölümlerse bunlar hangileri (TERCİH DÖNEMİ BAŞLADI BU SORUMA CEVAP ALAMADIM BENİM İÇİN ÖNEMLİ BİR SORU )
ve BU SORU İÇİN NET BİR CEVAP ALABİLİR MİYİM Yazılı sınavda Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, inkılap tarihi’ nden sorular çıkıyor diye biliyorum doğru mudur yoksa başka konularda var mı
Herhangi bir bölüm olur. Sağlık şart değil…Sınavda genel yetenek genel kültür sorularına ek olarak bir takım askeri bilgiler de sorulabiliyor…
Merhaba. Ben liseden mezun olunca astaubayligi kazandim ancak intibahta egitiminde biraktim universitede 2 sinif öğrencisiyim lisans mezunu olunca bende askerde kalabilir miyim ? İntibak. Egitiminde kendim biraktim atilma durumum olmadi sgk giriside yapmislar e devletten baktim kalma sansin varmi ya da soyle diyim asker. Polis olma sansim varmi ?
Bekir Bey;
Atılsanız olamazdınız ama kendi isteği ile bırakan geri asker olabilir. Yani asker de polis de olabilirsiniz. Sorun yok.
Yüksek lisans mezunuyum adli kimya dalinda uzun dönem askerlik istiyorum yaptığım lisansüstü eğitimin uzun döneme bir artısı olur mu acaba?
Hilmi Bey;
Yüksek lisans doktora vb yapanların uzun dönem askerlik yapma ihtimali daha yüksek. Bu mevzuatta da var. Daha yüksek okul okuyanın yedek subay olma ihtimali daha fazla.
Merhaba renk körlüğü olan kişiler askere alınıyor ama ordu da kalabiliyor mu
alınmaz diye biliyorum
Mücahit Bey;
Renk körlüğünde sınıflar var. Subay olmaları zor. Er olabilirler.
merhaba benim bir kaç sorum olacaktı
1) astsubay çavuş olarak kalmak için herhangi bir sağlıkla ilgili bölümden mezun olabilirmiyim yoksa belirli bölümlerdenmi mezun olmak gerekiyor
2) herşeyi tamamladım artık astsubay çavuşum her sözleşme yenilendiğinde görev yerim değişirmi değişirse istediğim şehiri seçme imkanım varmı yoksa nerde başladıysam ordamı görevimi bitiriyorum
Mehmet Bey;
İlla sağlıktan mezun olmanıza gerek yok…Herhangi bir bölümden mezun olabilirsiniz. Her sözleşme yenilemede yeriniz değişmez. Sadece sözleşme güncellenir…İstediğiniz şehri seçme hakkınız olmaz. İhtiyaca göre atama yapılır. Nerede ihtiyaç varsa orada çalışırsınız…
1)illa sağlık diye değilde ben sağlıkla ilgili bi bölüm okumak istiyorum oyüzden sordum bölüm ayrımı varmı yoksa bütün sağlık bölümlerinden alıyomu diye
2)yazılı sınavda Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, inkılap tarihi’ nden sorular çıkıyor diye biliyorum doğrumudur yoksa başka konularda varmı
3)girilen sınav adını öğrenebilirmiyim internetten yayınlanmışsa sorulara bakayım
4) askerde kaldıktan sonra rütbe yükselmesi oluyormu yoksa aynımı kalıyor
5)diyelimki askerde kalamadım sonradan dışardan girip askere girme imkanım varmı
Mehmet Bey;
Sınavda mevzuat, anayasa, türkçe matematik gibi sorular soruluyor. Sınav soruları paylaşılmıyor. Kurum kendi içinde sınavı yapıyor. Askerde kalanlar yükselebiliyor rütbe olarak. Askerdeyken kalma ile dışardan alım arasında fark yok. Yani sonradan da sınava girip başarılı olabilirsiniz.
Merhabalar öncelikle sorum şu yüksek lisans yapan birisinin askerde subay olarak kalma yaşı 32 diyor peki yüksek lisansin tezli veya tezsiz olmasi fark ediyor mu ben tezsiz yüksek lisans mezunuyum 32 yaşina kadar vaktim var mi? Teşekkür ederim şimdiden…
Berkay Bey;
Tezli tezsiz devlet gözünde aynı…Yani tezli de olsa tezsiz de olsa fark etmiyor.
Merhaba değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Subay alım ilanları ne sıklıkla açılmakta bilginizi rica ediyorum. Örneğin her sene açılıyor mu ? Mayıs celbinde astek olarak gideceğim. Sizce askerliğim esnasında bu tip bir sınav denk gelir mi ? Teşekkürler..
Ahmet Bey;
Son dönemlerde ordudan atılan çok sayıda subay oldu. Subay ihtiyacı fazla. Devlet de yavaş yavaş dolduruyor bu boş kadroları. Yılda en az 2 defa ilan edilir. Size kesin denk gelir diye düşünüyorum…Göreviniz hayırlı uğurlu olsun.
Şuan jandarmada astek olarak devam ediyorum 6 aya yakın bi zamanım kaldı burda kalıp devam etmek istiyorum ama o madde jandarma için geçerli değil diyorlar yani jandarma degilde kkk olabilirsin diyorlar lütfen aydınlatırsanız sevinirim
Yücel Bey;
Jandarma da da diğer birliklerde de yedek subaya ihtiyaç duyuluyor. Duyuruda da hangi birlikte ihtiyaç var ise o birliğe özel ilan çıkıyor. Yani jandarmada görev yapmak üzere 100 subay alınacaktır gibi…Yani jandarmada da kalabilirsiniz…Subay alım ilanlarını takip edin…
Merhaba lisans mezunuyum mayısta askere gidecem. Statu de yedek subay adayi yazılıyor. Birde komando olmak istiyorum diye söyledim. Peki bana bu durumda gelebilir mi yedek subay.
Ali Bey;
Yedek subay olma şartlarını (boy-kilo vb.) sağlıyorsanız yedek subay gelebilir. Bunun önünde bir engel yok.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim…
Size bir sorum olacak…
Askerliğini yedek subay olarak yapan ve yaşı 27 nin üstünde olan birisi askerde subay olarak kalabilir mi ?
Ömer Bey;
Askerde kalabilir. Bunda hiç bir sakınca yok. Yeter ki kişi yazılı, sözlü mülakat ve spor testini geçsin…
Öncelikle kolay gelsin askerde teğmen olarak kalmam için KPSS sınavına girmem gerekli mi yani uzun dönem çıkarsa ve askere uzun dönem olarak gidersem de gerekli olur mu KPSS hususunda beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum?
Kaan bey KPSS şartı yok. Milli Savunma Bakanlığı kendi sınav yapıyor. KPSS yok ama kurumun kendi yazılı ve sözlü sınavı oluyor…
Çok teşekkür ederim aydınlattığiniz için ?
yukarıda 3. maddede yaş konusunda öyle demiyor yani lisansüstü mezunu değilsen 27 yaş üstü olmuyor şeklinde yazılmış yazı. ben lisans mezunuyum mesela ve 30 yaşındayım yedek subay olarak yapsam subay olarak kalmam mümkün mü ?
Burak Bey;
Yukarıdaki yazı mevzuat hükümlerini içeriyor. Yani yaş konusunda lisans mezunu için üst sınır 27 yüksek lisans için 32 diyor mevzuat. Görünen o ki 30 yaşa izin vermiyor. Askerlik şubesinden teyit edin yine de. Mevzuat böyle ama uygulamada farklılık var mı öğrenmiş olursunuz…
burak bey bir sonuca ulaşabildiniz mi